Din 12 octombrie 2023,

Constantin NEDEA este cetățean de onoare al orașului Costești

*Cristian Sabău

Profesorul universitar dr. Constantin NEDEA (“profesor de studenți”, cum spunea un prieten) a fost în centrul unei ceremonii care s-a desfășurat la Liceul Teoretic Costești, joi 12 octombrie 2023 pe la orele amiezii. Pentru meritele sale demonstrate în domeniul învățământului superior din România, Algeria și Canada, dar și pentru importantele realizări din domeniul cercetării i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al orașului Costești. Diploma de cetățean de onoare i-a fost înmânată de către primarul Ion Baicea care a și ținut un scurt laudatio motivând opțiunea pentru acordarea acestui onorant titlu. Ceremonia înmânării diplomei de cetățean de onoare a fost organizată impecabil de corpul profesoral prezent în număr mare și de directoarea liceului, profesoara Liana-Claudia Constantinescu, musceleancă din Boteni, un produs al școlii argeșene de toate gradele. Și în afara elevilor de clasa a XII-a, la eveniment au fost prezenți profesori de azi, profesori de ieri, foști directori…

Profesorul româno-canadian Constantin Nedea (care susține că are în România o rădăcină pivotantă iar în Canada doar o rădăcină firoasă) s-a născut ȋn comuna Buzoeşti şi în anul 1963 a absolvit Liceul din Costeşti (fără să fi avut vreo absență!). A absolvit liceul nu numai ca şef de promoţie, dar și ca adevărat campion al rezolvării problemelor dificile din Gazeta Matematică. Ulterior, absolvent (printre primii!) al Facultății de Chimie din cadrul Universitatea Bucureşti, Constantin Nedea a avut de înfruntat un handicap major: pentru că nu avea buletin de București (vă amintiți filmul?) cu mare greutate a ajuns cadru didactic la Universitate. Deși chimist prin formație, dată fiind apetența sa pentru matematică a reușit să algebrizeze formulele chimice, altfel spus să utilizeze formalismul matematic în chimie. A publicat în 1972 la Editura Didactică o lucrare cu un subiect nou pe atunci: “Metale tranziționale” (așa, ca să se vadă că există tranziție și în alte domenii un numai în societate…). Ca urmare a faptului că activitatea sa a fost remarcată, în cadrul unor schimburi internaționale a fost trimis să pregătească studenți în străinătate și a parcurs treptele didactice universitare de la asistent și șef de lucrări până la profesor universitar. De-a lungul timpului a primit mai multe invitații de a rămâne peste hotare, dar și-a amintit mereu cuvintele socrului său -fost deţinut politic-: “Să nu vă muşte şarpele! Guvernele vin şi pleacă, țara rămâne!”. Și a rămas până azi: până-n decembrie 1989 – tot mai izolată, după 89 – tot mai jefuită de o nouă monstruoasă coaliție aceea dintre politicienii corupți și întreprinzătorii profitori (din țară și de afară)…

Intrând în conflict cu sistemul universitar clientelar (dar parcă mai puțin atunci, decât acum), profesorul Nedea a decis că e momentul să-și continue cariera universitară în Lumea Nouă, mai precis la Montreal în Canada. Îmbinând cariera universitară cu cercetarea dar și cu industria chimică profesorul Nedea a înființat o firmă „ChemPlan Consulting Inc.”, cu activitate atât în Canada cât și în România. Dintre produsele sale de succes am reținut un supliment alimentar pe bază de ulei de grăsime de emu (emu fiind o pasăre care trăiește în Australia, din aceeași familie cu struțul), ulei bogat în acizi grași nesaturați Omega3, Omega6 si Omega9, care are o puternică actiune antibacteriană si antiinflamatoare. O adevărată minune medicală, o resursă echivalentă cu aspirina în anii 1900, acest ulei contribuie în mod substanțial la reducerea colesterolului din sânge și la vindecarea unor boli de piele: psoriazisul, eczemele, rozaceele și acneele, sau diverse tipuri de arsuri.

Cum subliniam, personajul principal al zilei de 12 octombrie la Costești a fost Constantin Nedea dar să n-o uităm pe distinsa doamnă Elena Maria Nedea soția proaspătului cetățean de onoare de la Costești, tot cercetătoare în domeniul chimiei farmaceutice cu focusare pe taxane bioactive (sau -mai pe înțelesul nostru al celor care au cam rupt-o cu chimia de ceva vreme-) niște substanțe folosite în chimioterapie mai ales în tratamentul cancerului mamar (așa susține Google!). E adevărat că, fiind numai musceleancă (și nu costeșteancă), n-a primit un titlu, dar a primit un splendid buchet de flori!

În cuvântul de mulțumire Constantin Nedea a subliniat că dacă a avut succes oriunde în lumea asta a fost datorită educației primite iar nivelul educației, calitatea învățământului, și calificarea profesorilor pe care i-a avut s-au ridicat la nivelul standardelor internaționale cele mai pretențioase. Și asta, nu numai în domeniul chimiei aplicate… Pornind de la această observație, profesorul Nedea le-a spus tinerilor prezenți la eveniment: “Nu există nimic mai scump în viața decât educația… Investiți în educație și șansele dumneavoastră în viață cresc.”

Pentru a trece de la vorbe la fapte (ceea ce mai rar se întâmplă pe plaiuri mioritice!) profesorul Nedea și-a propus o acțiune punctuală cu eficiență palpabilă: a instituit Bursa Constantin Nedea care anual va fi o recompensă pentru rezultate foarte bune la învățătură și o șansă oferită absolvenților cu merite deosebite.

În sensul celor arătate, în cadrul aceleași ceremonii destinse, prietenoase (cu adevărat “ceremonioase” în sens oficial au fost doar eșarfa primarului Ion Baicea, costumul profesorului Nedea și vestimentația doamnelor profesoare prezente la eveniment), șefa promoției clasei a XII-a Andreea Mihaela Popescu – de la Liceul Teoretic Costesti care a primit premiul de excelenţă Constantin Nedea (pentru anul 2023), ȋn valoare de 1000 de dolari canadieni. Am înțeles că este o elevă excepțională (poate-l va depăși pe profesorul Nedea, dă Doamne, e nevoie de tineri valoroși), dar dacă ar fi numai pe sfert de excepțională la învățătură pe cât e de frumoasă și delicată deja ar fi de ajuns cu asupra de măsură. Pentru a ajuta procesul de învățământ, profesorul Nedea intenționează ca prin firma sa să sponsorizeze laboratorul de chimie al liceului pentru achiziționarea de aparatură specifică lucrărilor practice din programa școlară. Un laborator școlar bine dotat, care, din câte am aflat de la primarul Ion Baicea și de la directoarea Liana-Claudia Constantinescu e foarte posibil ca pe viitor să poarte numele Constantin Nedea

Prin bunăvoința directoarei, am vizitat liceul costeștean și am fost plăcut impresionat de faptul că liceul are internat și cantină oferindu-se astfel o șansă în plus copiilor din mediul rural care n-au posibilitatea să facă zilnic naveta din zone greu accesibile. Mare păcat că alte licee au renunțat la aceste facilități, transportul tuturor elevilor cu microbuzele este doar o poveste…

Rezumând, am făcut cunoștință cu un oraș curat, cu oameni binevoitori, cu un liceu decis să-și pregătească tinerii cât mai bine pentru viața în societatea care (nu întotdeauna) îi așteaptă cu brațele larg deschise… Felicitări (încă) noului cetățean de onoare, felicitări organizatorilor evenimentului, iar eu aștept invitația pentru decernarea Bursei Constantin Nedea pentru anul 2024!

Lasă un comentariu